Målsättning


Mitt mål med uppfödningen av Holländsk Herdehund är att avla fram socialt trygga hundar med mycket drifter, lämpade för bruksarbete och tjänst. När det gällen Holländaren anser jag det viktigt att hunden är trygg och social, har bra nerver, rejäl dådkraft och svarar rätt på retning samt givetvis en stor portion av drifter.

Från början hade våra HH en hel del problem med reservationer i kombination med mycket skärpa och mindre bra nerver. Arbetet har därför i första hand gått ut på att avla fram sociala individer med bra dådkraft. Resultatet har blivit bra, men fortskrider givetvis tillsammans med arbetet att balansera in rätt drifter utan att ge avkall på nervkonstitutionen.

Jag anser att det är viktigt att använda avelsdjur från kullar med bra kullvärden. Jag tittar extra noga på tiklinjen och tiken då hon nedärver mycket till valparna. En del kombinationer kommer göras på relativt omeriterade individer, eftersom det viktigaste för mig är individens grundläggande egenskaper. Visst är det skoj med meriterade föräldradjur men det säger inte så mycket om hunden utan är mest ett kvitto på en bra och/eller flitig dressör.

Exteriören är viktig, så till vida att jag tittar noga på konstruktion och rörelsefunktion hos hundarna. Sen vill jag att hundarna skall ha "DET". Havrevingens kennel har med tanke på att det aldrig har exteriöravlats förvånansvärt många utställningschampions vilket är väldigt roligt och en bonus. Mentaliteten är dock helt vägledande i Havrevingens kennel.

Att försöka hitta rätt individer för att driva avelsarbetet för rasen framåt är bland det roligaste jag vet och därför lägger jag mycket tid på att hitta individer med rätt egenskaper för att matchas till kommande kullar.