Kennel historik


Kenneln startade 1992 med uppfödning av Weimaraner. En fantastisk ras, sund, härlig mentalitet och väldigt allround. Många bra Weimaraner visade framfötterna hos duktiga ägare. Efter fem kullar byttes Weimaranern ut mot Holländsk Herdehund (Hollandse Herdershond), den korthåriga varianten.

Från början köptes det in tre hundar, en hane och två tikar. Av dessa är det endast en hund som gick vidare i avel, Rha v de Vastenow. Rha kom hit strax före sin ettårsdag. Hon hade mycket lite erfarenheter av omvärlden men drevs av en stor nyfikenhet. Rha utvecklades till en fantastisk personlighet, en "drottning" och suverän alfatik. Hon testades på tränings-L-test med 278p (av 300). Med andra ord, en mentalt stark och egensinnig hund.

Kenneln lånade en tik, Anca 't Hollanderke, från Holland. En tik som var omeriterad men med en bra mentalitet. Hon parades med en fransk hane, Iamos Du Bourg Bernard som rekommenderades från Holland. F-kullen blev resultatet. En lite ojämn kull men med flera mycket bra hanar där ett par har gått vidare till avel världen över.

Dåvarande ägare av kennel Vastenow upphörde med sin uppfödning 1997 varför nuvarande uppfödare av Vastenows kennel och Havrevingens köpte upp hälften var av avelsdjuren. Presto och Oscar blev två nyförvärv och båda gick vidare i avel.

Presto parades första gången med en av de få meriterade FCI HH som gick att hitta i Holland, Josco v de Vastenow. En hane, som vid L-test bland flera HH, kunde konstateras inte var helt komplett mentalt men dock det bästa som gick att hitta på den tiden. Josco var social men dådkraften var liten och nerverna inte helt perfekta. G-kullen blev en kull med stor arbetskapacitet men också med mycket bekymmer. Bristerna var många, reservationer, mycket skärpa och nerver som inte höll ihop. Denna kull har tyvärr bidragit till det dåliga rykte som envist hänger kvar hos somliga i Sverige.

Presto parades vid nästa tillfälle med Oscar v de Vastenow. En hane som är motsatsen till Josco. Stor dådkraft, mycket social och en enastående arbetshund. Denna kull är resultatet av en halvsyskonparning, något som kändes väldigt främmande men som rekommenderades från Holländska uppfödare eftersom avelsurvalet var mycket litet. H-kullen gav många fantastiskt bra hundar mentalt och arbetsmässigt, bl.a. SM-deltagare och en tik som deltagit i IPO-VM.

I-kullen blev Rhas första kull av fem. En omeriterad men mentalt bra hane valdes, Cheeta. I-kullen blev en jämn och bra kull. Som främsta egenskaper kan nämnas ett stort mod, bra stabilitet och genetiska fullbett. Men somliga av individerna fick också med ett stort aggressionspaket. Flera elithundar och SM-deltagare finns i denna kull.

Nästa kull var J-kullen, en kombination mellan Presto och Havrevingens Furie. En stor kull med mycket driftiga hundar med nästan outtröttlig arbetsvilja. Somliga individer fick inte med sig tillräckliga nerver och dådkraft och blev lite svåra att hantera. Flera hundar har dock gjort riktigt bra resultat och här finns många IPOIII-hundar.

K-kullen var en upprepning av H-kullen men blev inte lika stark och jämn.

Havrevingens Furie blev pappa till Rhas nästa två kullar, L och M. Kombinationen upprepades för att det inte blev någon tik i L-kullen. Det här var två bra kullar som gav många stabila hundar med fantastiska arbetsegenskaper och passionerad spårförmåga. Skyddshundar och tjänstehundar finns från dessa kullar.

N-kullen med Banjer som pappa blev en ojämn kull – Rhas mest ojämna kull. Somliga individer mycket stabila, några mycket bra arbetsmässigt men också någon som inte höll ihop nervmässigt. Här arbetar flera individer som tjänstehundar utomlands.


Rhas sista kull är en av mina favoritkullar. O-kullen, med Havrevingens Jox som pappa, blev liten men fantastisk. Dessa tre valpar har en enorm arbetskapacitet, mycket stor kamplust och fantastiska spåregenskaper. Sociala hundar med mycket av allt.

Havrevingens Ishtar blev nästa avelstik. En egensinnig, stabil och social alfatik. Hennes arbete i skyddet var fantastiskt och betten alltid fulla och fasta. Hon kunde skickas på 20 modprov i rad utan att minska i intensitet och hon flög in i ärmen. Victor v de Vastenow som användes som avelshane var en likasinnad hund. P-kullens valpar blev mjukare än väntat. En överlag bra kull med sociala hundar men med lite skiftningar i arbetsintensitet.

Till Ishtars andra kull valdes också en hane med stor arbetsdrift. Q-kullen förväntades bli en kull med "väldigt mycket hund". Valparna blev något ojämna och även här mjukare än förväntat. Bra arbetsegenskaper och sociala, men somliga något veka och större dådkraft kunde önskas. Några valpar blev "blå" en ovanlig färg som anses som en raritet. Här finns SM-deltagare och IPO-hundar.


R-kullen var en kombination mellan en inköpt fransk tik, Tara le Crocs de Olympe och Havrevingens Mach. En mycket bra kull. Bra drifter och stabilitet, sociala och modiga. De flesta såldes utomlands till tjänst. Här finns många tjänstehundar, polis- och räddningshundar.

Fenny blev mamma till S-kullen och Mach pappa. Ytterligare en mycket bra kull, något ojämn. Stor stabilitet, mer tjänstehundstyper. Sociala, tillräckligt driftiga och bra dådkraft. Många tjänstehundar även i denna kull, bl.a. svensk polishund.

Tara parades ytterligare en gång med Mach eftersom det fanns en efterfrågan på denna kombination. Valparna i T-kullen blev mentalt som i den tidigare R-kullen, dock med lite mindre stabilitet. Här finns också tjänstehundar, skyddshundar och duktiga brukshundar.

Ninja efter Havrevingens Ninja parades 2008 med Holland Excellent V le Dobry. Valparna i A-kullen är fortfarande unga men verkar lovande och gjorde de bästa valptest jag någonsin sett.